Elementy zestawu obiadowego na 12 osób

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni jest zestaw obiadowy. Jego wybór zależy zarówno od potrzeb domowników, jak i indywidualnego gustu: różnorodność kolorów i wzorów, jakie malowane są na porcelanie sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. W kwestii zastawy stołowej jedna rzecz pozostaje jednak niezmienna: im więcej talerzy, tym lepiej.

Standardowy zestaw obiadowy (przeznaczony dla 6 osób) może okazać się niewystarczający – nie tylko w domu wieloosobowej rodziny, ale i w mieszkaniu singla. Ciągle brakujące talerze i częste mycie naczyń staje się powodem do frustracji, przez którą tracimy przyjemność z jedzenia. Aby zaoszczędzić sobie podobnych stresów, warto zainwestować w zastawę stołową mieszczącą w sobie dostateczną liczbę elementów. Taki komplet odpowie na nieprzewidziane wcześniej potrzeby, a także będzie spójny estetycznie.

Z czego składa się zestaw obiadowy? 

Zastawa stołowa zawiera trzy rodzaje talerzy: głęboki, płytki i deserowy. W pierwszym podaje się zazwyczaj zupę, w drugim następne danie, a na ostatnim – słodkie zwieńczenie obiadu. Naczynia różnią się od siebie wielkością i formą i zazwyczaj są ustawiane według kolejności posiłków, dzięki czemu można płynnie przechodzić pomiędzy poszczególnymi potrawami. W wyposażeniu kuchni i zestawie znajduje się także waza, pozwalająca na eleganckie podanie zupy i samodzielne wydzielenie sobie porcji.

Innymi elementami kompletu obiadowego mogą być salaterki oraz półmiski, które służą do estetycznego wyeksponowania pokarmu. Naczynia umożliwiają łatwe i efektowne ułożenie potrawy, co podkreśla jej walory wizualne. Niektóre firmy, takie jak Porcelana24.pl oferują zastawy stołowe, w których znajdują się także funkcjonalne sosjerki. To rodzaj niewielkich dzbanuszków przeznaczonych do podawania sosu – taka technika ogranicza jego rozlanie na stół oraz nadmierne polanie po posiłku. Zbyt „mokre” jedzenie wpływa niekorzystnie na estetykę i smak dania.

O czym jeszcze warto pamiętać? 

Uzupełniając brakujące wyposażenie kuchni, należy zwrócić szczególną uwagę na sposób podawania potraw. Aby posiłek nie tylko smakował, ale także cieszył oko, warto zainwestować w akcesoria, które umożliwiają nam efektowne przygotowanie stołu. Przykładem mogą być tarki tworzące kolorowe wstęgi z warzyw lub cukiernice stojące w centrum blatu. Dobrze prezentują się także dzbanki ze specjalnymi zaparzaczami lub podgrzewaczami, dzięki którym przygotowana herbata dłużej zachowuje swoją temperaturę. Warto również wykorzystać porcelanową maselnicę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here