Jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni jest zestaw obiadowy. Jego wybór zależy zarówno od potrzeb domowników, jak i indywidualnego gustu: różnorodność kolorów i wzorów, jakie malowane są na porcelanie sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. W kwestii zastawy stołowej jedna rzecz pozostaje jednak niezmienna: im więcej talerzy, tym lepiej.
Standardowy zestaw obiadowy (przeznaczony dla 6 osób) może okazać się niewystarczający – nie tylko w domu wieloosobowej rodziny, ale i w mieszkaniu singla. Ciągle brakujące talerze i częste mycie naczyń staje się powodem do frustracji, przez którą tracimy przyjemność z jedzenia. Aby zaoszczędzić sobie podobnych stresów, warto zainwestować w zastawę stołową mieszczącą w sobie dostateczną liczbę elementów. Taki komplet odpowie na nieprzewidziane wcześniej potrzeby, a także będzie spójny estetycznie.
Z czego składa się zestaw obiadowy?
Zastawa stołowa zawiera trzy rodzaje talerzy: głęboki, płytki i deserowy. W pierwszym podaje się zazwyczaj zupę, w drugim następne danie, a na ostatnim – słodkie zwieńczenie obiadu. Naczynia różnią się od siebie wielkością i formą i zazwyczaj są ustawiane według kolejności posiłków, dzięki czemu można płynnie przechodzić pomiędzy poszczególnymi potrawami. W wyposażeniu kuchni i zestawie znajduje się także waza, pozwalająca na eleganckie podanie zupy i samodzielne wydzielenie sobie porcji.
Innymi elementami kompletu obiadowego mogą być salaterki oraz półmiski, które służą do estetycznego wyeksponowania pokarmu. Naczynia umożliwiają łatwe i efektowne ułożenie potrawy, co podkreśla jej walory wizualne. Niektóre firmy, takie jak Porcelana24.pl oferują zastawy stołowe, w których znajdują się także funkcjonalne sosjerki. To rodzaj niewielkich dzbanuszków przeznaczonych do podawania sosu – taka technika ogranicza jego rozlanie na stół oraz nadmierne polanie po posiłku. Zbyt „mokre” jedzenie wpływa niekorzystnie na estetykę i smak dania.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Uzupełniając brakujące wyposażenie kuchni, należy zwrócić szczególną uwagę na sposób podawania potraw. Aby posiłek nie tylko smakował, ale także cieszył oko, warto zainwestować w akcesoria, które umożliwiają nam efektowne przygotowanie stołu. Przykładem mogą być tarki tworzące kolorowe wstęgi z warzyw lub cukiernice stojące w centrum blatu. Dobrze prezentują się także dzbanki ze specjalnymi zaparzaczami lub podgrzewaczami, dzięki którym przygotowana herbata dłużej zachowuje swoją temperaturę. Warto również wykorzystać porcelanową maselnicę.