Lodówki do gastronomii - czy się różnią? Którą wybrać? Praktyczna wiedza

„Lodówki do gastronomii” to dość podstępne hasło, ponieważ kryje pod sobą wiele najróżniejszych rodzajów urządzeń chłodniczych. Nie znając fachowych określeń lodówki gastronomiczne przychodzą nam do głowy ilekroć myślimy o: komorach chłodniczych, stołach chłodniczych, czy witrynach chłodniczych.

W tym artykule zdemaskujemy wyrażenie „lodówki do gastronomii” oraz wyróżnimy kilka najpopularniejszych rodzajów tych sprzętów.

Lodówki do gastronomii: szafy chłodnicze

Zaczniemy od podgrupy jakimi są szafy chłodnicze. Przeciętna szafa chłodnicza to kolos o wymiarach np.: 1480x830x2010 mm, przy czym pojemność komory to około 1300/1500 L. Szafa przeznaczona jest do przechowywania żywności w zakresie temperatur -2~+8 stopni Celsjusza.. Doskonale nadaje się do wszelkiego typu punków gastronomicznych takich jak restauracje, bary, puby czy pizzerie. Jej koszt to zwykle około 5000 zł.

Lodówki do gastronomii: lady chłodnicze

Lada chłodnicza to już nieco odmienny rodzaj lodówki – odmienny pod względem kształtu. Jest często spotykana w sklepach spożywczych np.: mięsnych. Jej uniwersalność, mnogość wariantów oraz zmaksymalizowana powierzchnia ekspozycji czy też pojemna przestrzeń magazynowa bardzo szybko zyskały zaufanie klientów na całym świecie. Urządzenia zwykle mogę być zasilane zarówno agregatem wewnętrznym jak i zewnętrznym. Koszt zależy w dużej mierze od długości takiej lady – od 4 000 do nawet 10 000 zł.

Lodówki do gastronomii: stoły chłodnicze

Przeznaczeniem stołów chłodniczych jest umożliwianie przygotowywania smacznych posiłków, a także zapewnienie odpowiedniego przechowywania produktów w obniżonej temperaturze. Praca w kuchni z pewnością stanie się sprawniejsza i bardziej komfortowa, co przekłada się również na dania oraz zadowolenie gości. Uzyskujemy bowiem blat roboczy i lodówkę gastronomiczną w jednym. Urządzenie doskonale nadaje się do różnego rodzaju punktów gastronomicznych tj. restauracji, pizzerii, barów, fast foodów itp. Wykonanie jest ze stali nierdzewnej – i to raczej rynkowy standard. Koszt stołu dwudrzwiowego to około 3500 zł.

Lodówki do gastronomii: witryny chłodnicze cukiernicze

To dość specyficzna podgrupa lodówek, ponieważ jej głównym zadaniem jest estetyczna prezentacja wyrobów. W czasach kiedy kliencie coraz bardziej zwracają uwagę na design wnętrza kawiarni, czy cukierni, witryny chłodnicze stają się nie tylko praktyczne, ale i estetyczne. Witryna chłodnicza pracuje w zakresie temperatur 0~ +12°C. Przeznaczona jest do ekspozycji ciast, tortów, koktajli czy różnego rodzaju napojów. Dodatkowo standardowo instalowane oświetlenie LED eksponuje prezentowane potrawy w bardzo atrakcyjny sposób zachęcając klientów do ich wyboru. Ceny również mocno zależą od wielkości i kształtu. Przykładowo – witryna chłodnicza nastawna kosztuje nieco ponad 1500 zł, a witryna wolnostojąca, wysoka, nawet 6000 zł.

Jaką lodówkę do gastronomii wybrać?

Po lekturze wcześniejszych akapitów odpowiedź powinna nasunąć Wam się sama – taką jakiej wymaga specyfika lokalu. Oczywiście, jeden lokal będzie z pewnością wymagał kilku rodzai lodówek – innych na zapleczu, innych w części widocznej dla gości. W każdej jednak podgrupie trzeba zwrócić uwagę na odrębne kwestie np.: wygląd, wydajność, energooszczędność, awaryjność itp. Niezastąpione w tego typu wyborach są fora internetowe, poczta pantoflowa czy doradztwo renomowanej hurtowni.

Mamy nadzieję, że nieco rozjaśniliśmy temat lodówek do gastronomii oraz ułatwiliśmy Wam podjęcie decyzji co do zakupu! Życzymy powodzenia w prowadzeniu biznesu!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj