Owoce i warzywa mają to do siebie, że dość szybko się psują, trzeba więc uzupełniać ich zapasy na bieżąco, a i tak czasem zdarza się, że część tych produktów trzeba wyrzucić. Na szczęście istnieje skuteczny sposób, który pozwala nie tylko znacznie wydłużyć okres przydatności do spożycia, ale i oczyścić żywność ze szkodliwych substancji chemicznych, podnosząc tym samym jej jakość i walory smakowe oraz zdrowotne. To ozonowanie.
Korzyści z ozonowania żywności
Ozonowanie, czyli oczyszczanie za pomocą aktywnego tlenu, niesie za sobą mnóstwo korzyści i jest metodą uniwersalną. Skupmy się jednak na warzywach i owocach – działanie ozonu pozwala na usunięcie z nich pestycydów, fosforanów, azotanów, konserwantów i innych substancji chemicznych, których nie szczędzi się roślinom w procesie uprawy. Ponadto ozon neutralizuje zarodniki grzybów, pleśń, niszczy bakterie i wirusy. W efekcie poddana jego działaniu żywność zostaje odświeżona, ma lepszy smak i można ją przechowywać znacznie (nawet 4 razy) dłużej bez obawy o zepsucie.
Generatory ozonu pozwalają oczyścić wszystkie rodzaje owoców i warzyw – również te miękkie, podatne na uszkodzenia, jak truskawki, maliny bądź jagody – ale na tym ich zastosowanie w kuchni się nie kończy. Ozonowaniu można poddać wiele produktów spożywczych: mięso, ryby, jaja, kasze, ryż, suche rośliny strączkowe, a także wysterylizować naczynia, pojemniki na żywność czy butelki dla dzieci – tłumaczy specjalista pracujący dla polskiego producenta ozonatorów, firmy Bitom.
Jak przebiega ozonowanie owoców i warzyw?
Do ozonowania produktów spożywczych, w tym świeżych warzyw i owoców, używa się przeznaczonych do tego celu generatorów ozonu. Można to robić na dwa sposoby: z użyciem wody lub bez niej. Pierwsza metoda jest bardziej rozpowszechniona i polega na całkowitym zanurzeniu produktów w pojemniku z wodą, a następnie umieszczeniu w niej podłączonej do ozonatora rurki z dyfuzorem. Po włączeniu urządzenia ozon trafia do wody, oczyszczając ją i pływające w niej obiekty już w ciągu kilkunastu minut. Po zakończeniu pracy wystarczy wyjąć owoce czy warzywa – można spożyć je natychmiast lub schować do lodówki, piwnicy bądź zamrozić.
Ozonowanie bez użycia wody wymaga zastosowania szczelnego woreczka strunowego, do którego wkłada się porcję owoców, warzyw lub innych artykułów i dokładnie zamyka, pozostawiając jedynie małą szczelinę do włożenia rurki ozonatora. Następnie całość trzeba uszczelnić i włączyć generator ozonu na 15–20 minut. Po ozonowaniu trzeba odczekać minimum 20 minut przed zjedzeniem poddanych procesowi oczyszczania produktów.
Dokładną instrukcję i wskazówki dotyczące użytkowania znajdziemy w dołączonej do wybranego ozonatora instrukcji – warto dokładnie się z nią zapoznać, ponieważ dostępne na rynku modele różnią się nieco sposobem działania.
Czy korzystanie z ozonatora jest bezpieczne?
Szybkie, skuteczne, ale czy na pewno bezpieczne? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Na szczęście bezpieczeństwo stosowania ozonu potwierdzają dyrektywy amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) oraz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, gdzie jest on z powodzeniem używany jako środek bezpośredniego kontaktu zwalczający drobnoustroje w żywności od lat. Obecnie używanie ozonatorów na użytek domowy staje się coraz bardziej popularne w Polsce – i nic w tym dziwnego, skoro jest to prosty, sprawdzony i w pełni ekologiczny sposób na zdrowsze i bardziej wartościowe jedzenie oraz niemarnowanie żywności.