Co to jest minibar hotelowy i jak z niego korzystać?

Minibar jest jednym z najpopularniejszych udogodnień hotelowych – po podróży czy dniu intensywnego zwiedzania trudno odmówić sobie zimnego soku albo ulubionych chipsów. Swobodny dostęp do napojów i przekąsek to duża wygoda, chociaż trzeba pamiętać, że z korzystaniem z prywatnych barków wiążą się dodatkowe opłaty. Wyjaśniamy, jak wygląda minibar, jakie produkty można w nim znaleźć oraz ile to kosztuje.

Wyposażenie minibarów hotelowych

Minibary najczęściej ukryte są w szafkach, czasami mogą mieć również postać wolnostojących lodówek. Co ważne, tego typu barki znajdują się w pokojach hotelowych, dlatego goście mogą z nich korzystać przez 24 godziny na dobę, zachowując przy tym pełną prywatność. W niewielkich lodówkach można znaleźć przede wszystkim napoje i przekąski, ponadto w niektórych hotelach goście mogą sięgać po przekąski oraz po szkło: szklanki, lampki, kieliszki itp.

Barki nie zastępują noclegu ze śniadaniem bądź z pełnym wyżywieniem, lecz na pewno stanowią ciekawe urozmaicenie posiłków serwowanych w restauracji. Podstawowym wyposażeniem minibarów są napoje. W lodówce zawsze jest miejsce dla wody (gazowej i niegazowanej), popularnych napojów gazowanych oraz orzeźwiających soków. Dodatkowo większość minibarów zawiera napoje alkoholowe, których wybór także jest bardzo szeroki: począwszy od kilku rodzajów piwa, poprzez obszerny wachlarz win, po duży przekrój alkoholi mocnych. Na tę ostatnią grupę składa się nie tylko wódka, ale też np.: rum, brandy i whisky.

Goście, którzy zarezerwowali pokój z minibarem, mają również dostęp do różnych przekąsek, w tym m.in.:

  • słonych: orzeszków, chipsów, paluszków, krakersów;
  • słodkich: ciasteczek, batonów, czekolad, owoców i orzechów w polewach;
  • fit: batonów owocowych, zbożowych ciastek, chipsów warzywnych, suszonych owoców.

Coraz więcej hoteli decyduje się na uzupełnienie minibarów o zdrowe przekąski oraz produkty lokalne (zarówno alkohole, jak i wyroby spożywcze). Goście chętnie próbują nowych smaków, poza tym produkty regionalne często mają przystępne, proste składy i nie są kaloryczne, dzięki czemu osoby dbające o linię i prowadzące aktywny tryb życia również mogą bez ograniczeń korzystać z minibaru.

Zasady płacenia za minibar

Minibary czasami mogą być bezpłatne, jednak w zdecydowanej większości przypadków trzeba dodatkowo zapłacić za wszystkie wyjęte z lodówki produkty. Szczegóły związane z korzystaniem z minibarów można sprawdzić w ofercie przygotowanej przez hotel (darmowe barki zwykle są dostępne jedynie w najdroższych wariantach pobytu), warto też doprecyzować niejasne kwestie już podczas check-in.

Ceny produktów znajdujących się w prywatnych hotelowych barkach należą do dość wysokich – chociaż napoje i przekąski mają niewielką wagę i pojemność, trzeba zapłacić za nie więcej niż za ich pełnowartościowe odpowiedniki. W przypadku znanych marek łatwo oszacować, że ceny w minibarach są nawet kilka razy wyższe, natomiast różnica w cenach wyrobów regionalnych zazwyczaj nie jest tak duża.

Rachunek za minibar powinien być opłacony podczas check-out. Pracownik Amber Hotelu z Gdańska wyjaśnia: Za regularne uzupełnianie zawartości minibaru odpowiada personel. Zadaniem pracowników jest także zapisywanie, które produkty zostały wyjęte przez gościa z prywatnego barku w ciągu ostatniej doby – brakujące napoje i przekąski są dopisywane do rachunku. Ponadto czasami rachunek może być przygotowywany w oparciu o dane dostarczane przez czujniki zamontowane w lodówkach i rejestrujące zabranie produktu z półki.

Wysokie koszty związane z korzystaniem z minibaru rekompensuje możliwość swobodnego dostępu do ulubionych przekąsek i napojów. Dla wielu gości hotelowych bezcenna jest też prywatność – dzięki dostępowi do własnego barku nie muszą kontaktować się z pracownikami (czego wymaga np. room service) ani schodzić do restauracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here